Overal ter wereld optochten voor vrouwenrechten en tegen Donald Trump

Overal ter wereld optochten voor vrouwenrechten en tegen Donald Trump
Overal ter wereld optochten voor vrouwenrechten en tegen Donald Trump

Een dag na de eedaflegging van Donald Trump hebben tienduizenden betogers zaterdag in Washington DC verzamelen geblazen voor de zogenaamde “Women’s March”, een mars voor vrouwenrechten, die door de timing ook een duidelijke boodschap aan de nieuwe Amerikaanse president moet zijn. Ook in tientallen andere steden overal ter wereld werden soortgelijke marsen gehouden. De organisatoren verwachten meer dan 200.000 -vooral vrouwelijke- deelnemers in Washington.
Volgens de organisatoren gaat het om meer dan een protest tegen Trump. “Het gaat over systematische ongelijkheden die in de verf worden gezet door zijn opmars naar het presidentschap. Ik zie dit als acties tegen haat, tegen onverdraagzaamheid en tegen vrouwenhaat”, zo liet de organisator van het evenement in Sydney weten.
In Europese steden als Londen, Parijs, Stockholm, Amsterdam, Berlijn en Boedapest kwamen eerder zaterdag al duizenden mensen op straat in zogenaamde “zustermarsen”.
In totaal werden/worden zaterdag 673 vrouwenmarsen georganiseerd. De acties vinden plaats in 58 verschillende landen en in alle Amerikaanse staten. Wereldwijd wordt gerekend op meer dan twee miljoen deelnemers.
Vrijdag had op het Brusselse Muntplein ook al een actie voor vrouwenrechten plaatsgevonden. Volgens de politie namen daar ruim 1.000 mensen aan deel.

Bron: Belga