Experts vrezen nog meer cyberaanvallen bij Europese verkiezingen

Vorig jaar werd tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne reeds duidelijk welk gevaar er kan uitgaan van hackers, maar experts vrezen dat dit nog maar het begin is, zo bleek vrijdag op een debat op het World Economic Forum (WEF) in Davos. In Nederland, Frankrijk en Duitsland staan er dit jaar verkiezingen op het programma en dus bestaat de vrees dat die landen een nieuw doelwit zullen vormen voor politiek gemotiveerde cyberaanvallen. De experts trokken vrijdag aan de alarmbel. “Het is nodig dat de landen hiermee rekening houden in hun verkiezingsproces”, verklaarde Tom Donilon, een vroegere raadgever voor nationale veiligheid van ex-president Obama, nu werkzaam in de privé. Volgens hem moet Europa veel meer investeren in cybersecurity. “Ik denk dat 2016 ons een idee heeft gegeven van wat ons nog te wachten staat. De grens tussen oorlog en vrede vervaagt”.

Donilon haalde expliciet uit naar Rusland, dat volgens de Amerikaanse inlichtendiensten het verkiezingsproces in de VS zou hebben beïnvloed. “Het betreft een natiestaat die veel verder gaat dan simpele spionage en het stelen van strategische geheimen, maar die geheimen gericht publiceert, met het gewenste effect”.
David Rothkopf, hoofdredacteur van het blad Foreign Policy, omschreef het als “cyber-Pearl Harbor”.
Volgens NAVO-topman Jens Stoltenberg steeg het aantal cyberaanvallen tegen de transatlantische Alliantie vorig jaar met 60 procent. Het thema zal centraal staan bij de volgende top in Brussel, zei hij.

Bron: Belga