Blonde mot vernoemd naar Donald Trump

Foto Vazrick Nazari

Nieuwe diersoorten naar de Amerikaanse president vernoemen, lijkt stilaan een nieuwe trend te worden. Nog voor Donald Trump is ingezworen, deelt hij zijn naam al met een insect.

De Neopalpa donaldtrumpi is een minuscule mot die voorkomt in Zuid-Californië en Mexico. Het beestje is amper negen millimeter groot, maar de gelijkenis met de New Yorkse zakenman is duidelijk: beiden hebben een opmerkelijke blonde haartooi. Al is er bij de mot sprake van hoofdschilfers in plaats van haar.

De donaldtrumpi is volgens ontdekker Vazrick Nazari een aparte soort, omdat het DNA en de patronen op de vleugels afwijkt. De genitaliën van de net ontdekte soort zijn ook kleiner dan die van de Neopalpa neonata, de dichtst verwante soort.

De benaming is niet meteen een eerbetoon aan de nieuwe president, eerder een oproep voor de bescherming van de biodiversiteit. “Ik hoop dat de president het behoud van fragiele ecosystemen in de Verenigde Staten een topprioriteit zal maken. Deze ecosystemen huizen nog veel onontdekte en onbeschreven diersoorten en verdienen het om beschermd te worden voor toekomstige generaties”, aldus Nazarij bij Live Science.