Open Vld misnoegd over verschuiving vervuilende bussen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Open Vld heeft ernstige vragen bij de verschuivingen die De Lijn doorvoert in het busaanbod om tegemoet te komen aan de lage-emissizone in Antwerpen. Daardoor zouden er meer vervuilende bussen gaan rijden rond onder meer Mechelen. Op 1 februari gaat in Antwerpen de lage-emissiezone van start en moet ook De Lijn haar voertuigen met euro 2-motor buiten de stad houden. De nieuwe voertuigen worden onder meer gezocht in het Mechelse en in de standplaats van Mol.

Bart Somers, Mechels burgemeester en Vlaams fractieleider en Gwendolyn Rutten, naast partijvoorzitter ook schepen van Mobiliteit in Aarschot, reageren misnoegd. "Als je uitlaatgassen gewoon een paar kilometer verschuift, welk milieuprobleem heb je dan opgelost?", vragen ze. "Bussen verschuiven zonder echt over oplossingen na te denken, dat is als vervoersmaatschappij voorbij gaan aan je verantwoordelijkheid."

Dit kan niet, stellen de Open Vld'ers duidelijk. "De Lijn moet verantwoordelijkheid nemen en investeren in groenere bussen in plaats van de bussen met beperkte roetfilter gewoon te verplaatsen. Alleen door te investeren in groenere bussen, kunnen we spreken van vooruitgang."

De Lijn heeft al toegegeven dat de communicatie beter had gekund. "We hadden de steden en gemeenten, die toch onze partners op het terrein zijn, moeten inlichten en dat is niet gebeurd." Daarnaast wijst De Lijn er op dat het om een relatief klein aantal bussen gaat en dat ze een roetfilter hebben.

bron: Belga