Nog altijd vrije bedden voor Brusselse daklozen ondanks strenge winterweer

Nog altijd vrije bedden voor Brusselse daklozen ondanks strenge winterweer

Er zijn nog altijd vrije bedden in de opvangcentra voor daklozen en er wordt niemand geweigerd, benadrukt hulporganisatie Samusocial. De volledige capaciteit van 1.350 plaatsen wordt momenteel ter beschikking gesteld in de Brusselse opvangcentra. Afgelopen nacht verbleven er 1.182 mensen, dinsdagnacht waren dat er nog 1.290. Samusocial benadrukt dat elke dakloze persoon, ongeacht haar administratieve situatie, zonder voorwaarde en gratis welkom is in de verschillende opvangcentra. “Er is nog marge en dus zal de organisatie ook dit jaar niemand moeten weigeren”, zegt Marie-Anne Robberecht, communicatiemedewerker van Samusocial.

Tegelijkertijd blijven de mobiele teams, bestaande uit een verpleger, een psycholoog of opvoeder en een sociaal werker, speuren naar daklozen om hen onderdak te bieden. Vorige week werden er specifieke interventies georganiseerd om de migranten te overtuigen. Sinds vorige zaterdag verblijven 130 migranten iedere nacht in de centra.

Ondanks de vrije plaatsen verblijven er nog steeds mensen op straat of in treinstations. De NMBS laat speciaal de stations van Brussel-Zuid, Gent-Sint-Pieters, Antwerpen-Centraal, Charleroi-Sud en Liège-Guillemins open zodat er daklozen kunnen overnachten. Deze week verbleven een tiental mensen per nacht in het Brusselse Zuidstation.

“Dit is zeker geen kerntaak, maar we willen natuurlijk ook geen mensen in de vrieskou laten slapen”, aldus Dimitri Temmermans, woordvoerder van de NMBS. Securail-veiligheidsagenten houden toezicht in de stations die openblijven. Ze proberen de mensen die er willen overnachten ook te motiveren om naar de officiële nachtopvang te gaan.

bron: Belga