Verhuis Antwerpse bussen stemt provinciesteden furieus

Verhuis Antwerpse bussen stemt provinciesteden furieus
Zo'n 70 bussen verhuizen van Antwerpen naar andere steden. Belga / D. Waem

Omdat de binnenstad van Antwerpen binnen twee weken een lage-emissiezone wordt, hevelt De Lijn 70 bussen over naar andere steden. De lokale besturen kunnen de beslissing allesbehalve appreciëren.

“Als je uitlaatgassen gewoon een paar kilometer verschuift, welk milieuprobleem heb je dan opgelost? Bussen verhuizen zonder echt over oplossingen na te denken, dat is als vervoersmaatschappij voorbij gaan aan je verantwoordelijkheid.” Bart Somers en Gwendolyn Rutten, burgemeesters van Mechelen en Aarschot en kopstukken van Open Vld spaarden gisteren hun kritiek op De Lijn niet.

De vervoersmaatschappij besliste om voortaan 70 Antwerpse bussen te laten rijden in steden zoals Mechelen, Aarschot, Heist-op-den-Berg, Mol en Westerlo. De lokale besturen werden daarvan niet op voorhand over ingelicht. “De communicatie over de beslissing om bussen naar provinciesteden te verkassen, is ongelukkig geweest”, geeft woordvoerder Astrid Hulhoven toe.

De steden vrezen dat de herlokalisering gevolgen zal hebben voor hun eigen luchtkwaliteit. “Het mag geen excuus zijn om de uitstoot in de Kempen te verhogen. Deze vervuilende bussen zijn in Mol niet welkom”, stelden de Molse burgemeester Paul Rotthier (CD&V) en zijn schepen voor Mobiliteit Paul Vanhoof (sp.a) scherp. Een onnodige angst, volgens De Lijn. “Ze hebben een roetfilter en stoten dus geen fijn stof uit”, luidt het. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) belooft de betrokken steden zo snel mogelijk te voorzien van de allernieuwste bussen.