Dankzij deze wetenschappelijke tip eet je minder junkfood

Donut
Foto Pexels

Januari is al halverwege en dan verdwijnen goede voornemens, zoals gezonder eten, weer naar de achtergrond. Wie toch wil weerstaan aan de lokkende roep van donuts, chocoladerepen, chips en andere ongezonde snacks kan zich baseren op een onderzoek uit het wetenschappelijke vakblad Journal of Marketing Research.

Wie minder wil snoepen, moet het eten zelf pakken in plaats van dat het geserveerd wordt door iemand anders. Dat is de gouden raad van onderzoekers van de University of Southern California.

Voor die uitspraak baseren de wetenschappers zich op vijf verschillende experimenten. Tijdens de testen kregen de proefpersonen op verschillende manieren snoeprepen voorgeschoteld.

Wat blijkt? Als de zoetigheden in één grote kom op een tafel werden geplaatst, nam niemand een reep. Maar wanneer de chocolade lekkernijen verdeeld werden in individuele porties, smulde een op drie ervan. “Als lekker eten wordt aangeboden, voel je je zelf minder verantwoordelijk en dus minder schuldig”, besluiten de onderzoekers.