"Pensioenval gevolg van afschaffen pensioenbonus"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Dat een hogere pensioenleeftijd en een hoger brutopensioen niet altijd tot een hoger nettopensioen leiden, is het gevolg van de afschaffing van de pensioenbonus door de regering-Michel. Dat zegt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman. Ze klaagt dat minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) enkel bespaart en geen algemeen plan heeft. Het kabinet-Bacquelaine werkt aan nieuwe regels waarmee vanaf maart studiejaren kunnen worden afgekocht om het latere pensioenbedrag op te krikken. Het afkopen van studiejaren is een van de situaties die ertoe kunnen leiden dat het nettopensioen daalt omdat het brutopensioen stijgt, de zogenaamde fiscale pensioenval. Ook opslag krijgen of langer werken kan hetzelfde effect hebben, blijkt uit cijfers van consultant PwC. Voor Karin Temmerman is het opnieuw duidelijk dat het beleid grondig fout zit. "Het ontbreekt minister Bacquelaine aan een algemeen plan. Daardoor gaan mensen nu tot 7 jaar langer moeten werken voor minder pensioen."

Dat mensen die langer werken minder pensioen krijgen, werd vroeger vermeden door een pensioenbonus per extra gewerkte dag nadat ze gerechtigd waren op vervroegd pensioen, zegt Temmerman. Maar de regering-Michel schafte die bonus af. Temmerman: "Dit was een slechte keuze met dure gevolgen voor de mensen die effectief langer werken".

De socialiste stelt dat de pensioenhervormingen enkel door besparingen zijn ingegeven. "De keuzes die daarbij worden gemaakt, zijn fundamenteel oneerlijk. Wie langer werkt, moet beloond worden met een hoger pensioen, en niet omgekeerd." Ze roept Bacquelaine op om met een duidelijk plan naar het parlement te komen.

bron: Belga