Groen licht in eerste lezing voor hervorming financiering sociale zekerheid

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Kamercommissie Sociale Zaken heeft woensdagavond het wetsontwerp goedgekeurd over de hervorming van de financiering van de sociale zekerheid. De meerderheidspartijen stemden voor, de oppositie stemde tegen. Er is wel een tweede lezing gevraagd, zodat de eindstemming in de commissie voor later is. De hervorming deed wat stof opwaaien. Vakbonden en ziekenfondsen vrezen dat de sociale zekerheid een besparingsinstrument wordt, de linkse oppositiepartijen zien het als een aanzet naar de ontmanteling van de sociale zekerheid. De regering zegt dat de hervorming net de financiering van de sociale zekerheid veiligstelt.

Door de hervorming wordt de sociale zekerheid via een drievoudig systeem gefinancierd. Er is een klassieke overheidsdotatie, een alternatieve financiering en een evenwichtsdotatie, om mogelijke tekorten bij te passen. Daarbij komt er ook een nieuw responsabiliseringsmechanisme. Een nieuw op te richten commissie financiën en begroting moet eventuele ontsporingen van het budget snel opsporen en zien of er wel verantwoord is omgesprongen met het budget.

Vakbonden en ziekenfondsen hadden kritiek op die nieuwe commissie en zien het als een middel van de regering om de sociale partners, die mee de sociale zekerheid beheren, buitenspel te zetten. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) ontkent dit met klem. "Het is een verkeerde voorstelling dat het enkel gaat om het responsabiliseren van de sociale partners. De bedoeling is om te kijken of iedereen zijn verantwoordelijkheid genomen heeft", zei ze in de Kamercommissie.

De minister spreekt tegen dat structurele onderfinanciering dreigt. "Al wat we doen, is, voordat er een aanzienlijk bedrag vanuit de algemene middelen op tafel gelegd wordt, nagaan of iedereen zijn verantwoordelijkheid genomen heeft. En finaal, de tekst kan niet duidelijk genoeg zijn, is de rekening in budgettair evenwicht", zei ze.

De tekst werd artikelsgewijs goedgekeurd. Maar er is een tweede lezing gevraagd, waardoor de eindstemming er nog niet kon komen. Na goedkeuring in commissie moet ook de nog de plenaire Kamer zijn fiat geven.

bron: Belga