Breekt er morgen een opstand uit in Gambia?

Yahya Jammeh, de dictator die al 22 jaar aan de macht is in Gambia, verloor de verkiezingen maar weigert af te treden. Morgen eindigt zijn regeertermijn.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Wat is er gebeurd?

Oppositieleider Adama Barrow won verrassend de verkiezingen op 1 december. President Yahya Jammeh, die in 1994 na een staatsgreep aan de macht kwam en het land sindsdien met harde hand regeert, moest dus plaats ruimen. In eerste instantie erkende hij zijn nederlaag, maar vervolgens trok hij zijn woorden terug en klampte hij zich vast aan de macht.

Wat nu?

Jammeh heeft de noodtoestand uitgeroepen. Het parlement, dat naar zijn pijpen danst, heeft dat goedgekeurd. Daardoor kan de president nog drie maanden langer aanblijven. Bovendien werden alle grenzen gesloten. Waarnemers vrezen dat morgen rellen kunnen uitbreken. Dat is immers de dag waarop Barrow, die in Senegal verblijft, de eed had moeten afleggen.

Hoe reageren de buurlanden?

De landen van ECOWAS, een samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen, hebben al gedreigd Gambia binnen te vallen als Jammeh vandaag geen stap opzij zet. Een troepenmacht onder leiding van Senegal staat standby, klonk het bij Marcel de Souza, het hoofd van ECOWAS. Nigeria heeft alvast 800 soldaten op de been gebracht. "Als hij houdt van zijn volk, moet hij rustig een uitweg onderhandelen", zei De Souza. "Gebeurt dat niet, dan zullen de meest radicale middelen gebruikt worden." Touroperators TUI en Thomas Cook hebben hun toeristen teruggehaald uit het land.