Beer stelt zijn werk tentoon in kunstgalerij

De Rupla kunstgalerij in Helsinki heeft uitgepakt met een opmerkelijke tentoonstelling. De werken doen niet zozeer de wenkbrauwen fronsen, wel de artiest erachter: een bruine beer.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Juuso, een 423 kilogram zware beer, is de artiest achter 'Strong and soft touches'. Zijn techniek is niet meteen verfijnd te noemen: hij schildert met zijn lichaam en zijn klauwen doubleren als borstels.

De creatieve kant van Juuso werd ontdekt tijdens schilderwerken in het Kuusamo dierencentrum. "Juuso had wat verf op zijn poten gekregen en begon er afdrukken mee te maken", vertelt verzorger Pasi Jantti bij Reuters.

De rest is geschiedenis. "We geven hem tegenwoordig gewoon wat verf en een canvas. Als we hem vragen om iets te schilderen, doet hij niets. Hij schildert alleen als hij op zichzelf is, dan beweegt hij zijn poten over het papier", aldus Jantti.

Het dierencentrum heeft al 8.000 euro verdiend door vijftien werken van de 17-jarige beer te verkopen. In de galerij zijn elf originele werken en een aantal prints tentoongesteld. De prijzen voor de unieke stukken schommelen tussen 50 en 4.000 euro. De opbrengst van de tentoonstelling zal dienen om een documentaire rond beren te maken.