Voorzittersverkiezing EU-Parlement – Tajani en Pittella lopen uit na tweede stemronde

Voorzittersverkiezing EU-Parlement - Tajani en Pittella lopen uit na tweede stemronde

EVP-kandidaat Antonio Tajani heeft in het Europees Parlement ook de tweede ronde van de voorzittersverkiezing gewonnen. Samen met de sociaaldemocraat Gianni Pittella, die opnieuw tweede werd, loopt hij uit op de andere vier kandidaten. Helga Stevens (N-VA) deed het minder goed dan tijdens de eerste ronde. Met 287 stemmen ligt Tajani duidelijk op kop. Pittella haalde er 200. De eerste stemronde had hen respectievelijk 274 en 183 stemmen opgeleverd. De strijd om het voorzitterschap lijkt dus steeds meer tussen de twee Italianen te gaan. Helga Stevens (N-VA), die namens de conservatieve ECR-fractie naar het voorzitterschap dingt, boert achteruit. Zij zakt van 77 naar 66 voorkeursstemmen. De groene Jean Lambert haalde tijdens de tweede ronde 51 voorkeursstemmen, de extreemrechtse Laurentiu Rebega 45 en de extreemlinkse Eleonora Forenza 42.

Pas wanneer een van de kandidaten een absolute meerderheid haalt, kan een definitieve winnaar worden aangeduid. Het ziet ernaar uit dat er om 17 uur een derde ronde komt, want op basis van het aantal stemmen dat tijdens de eerste ronde werd uitgebracht, lijken voor een absolute meerderheid minstens 342 voorkeurstemmen nodig.

Ook aan de derde ronde mogen alle kandidaten opnieuw meedoen én kunnen nieuwe kandidaten zich aandienen. Maar wellicht trekken een of meerdere genomineerden zich terug, waardoor de cijfers gaan beginnen schuiven.

Levert ook de derde ronde geen winnaar op, dan neemt de top 2 het tijdens een vierde en laatste ronde rechtstreeks tegen elkaar op.

bron: Belga