Verhofstadt: "Je kunt niet de EU verlaten maar haar voordelen behouden"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Britse eerste minister Theresa May mag niet "de illusie creëren" dat het Verenigd Koninkrijk de voordelen van de douane-unie en de Europese interne markt kan behouden als het de EU verlaat. Dat heeft Guy Verhofstadt gezegd, de liberale fractieleider in het Europees parlement en vertegenwoordiger van het parlement tijdens de Brexit-onderhandelingen met Londen. May hield dinsdag haar langverwachte Brexit-toespraak. In een reactie zei Verhofstadt: "We gaan nooit een situatie aanvaarden waarin het voordeliger is om buiten de Europese Unie te staan dan erin. Als je de voordelen van de interne markt en van de douane-unie wil genieten, moet je er ook de verplichtingen bijnemen".

Volgens de ex-premier wil "iedereen" binnen de twee jaar een akkoord. Om te vermijden dat de Britten in 2019 nog eens aan de Europese verkiezingen moeten deelnemen, "hebben we 14 of 15 maanden om de onderhandelingen af te ronden als we ze in april of mei kunnen beginnen", schetste Verhofstadt.

Het wordt volgens hem echter moeilijk om vooruitgang te boeken als de Britten ermee dreigen van hun land een fiscaal paradijs te maken.

Bron: Belga