UKIP begroet "echte vooruitgang", linkse oppositie vreest belastingparadijs

door
Belga
Leestijd 2 min.

UKIP-boegbeeld Nigel Farage heeft de toespraak van de Britse premier Theresa May over de Brexit met tevredenheid aangehoord. "Ik kan nauwelijks geloven dat de premier nu woorden en zinnen gebruikt waarmee ik jaren bespot ben geweest", zo reageerde hij op sociale media. De linkse oppositie in Londen vreest dan weer dat de marsrichting van de regering van Groot-Brittannië een soort belastingparadijs kan maken. Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn vindt dat May meer duidelijkheid had moeten verschaffen over de doelstellingen op lange termijn. May erkende dat haar land uit de Europese eenheidsmarkt moet stappen, maar hoopt tegelijkertijd een zo groot mogelijke toegang tot die markt te behouden. Corbyn betwijfelt echter of de Europeanen er zomaar mee instemmen dat de Britten van twee walletjes eten.

Bijna de helft van de Britse export gaat naar de Europese Unie. "We moeten een akkoord bereiken dat de toegang tot de markt verzekert. Britse jobs zijn afhankelijk van die markt", onderstreepte Corbyn op de website van de Britse openbare omroep BBC. Hij maakt zich ook zorgen over "het impliciete dreigement" van May dat de regering van het land een soort belastingparadijs met bodemtarieven voor bedrijven kan maken indien de onderhandelingen met de Europese Unie niet het gewenste resultaat opleveren.

Leider Tim Farrow van de pro-Europese Libdems voelt zich bekocht door de speech van May. Volgens hem ging het referendum over het vertrek uit de Europese Unie niet over de eenheidsmarkt. "Een harde Brexit stond niet op het stemformulier", foeterde de liberaal, die het heeft over "een diefstal van democratie".

Tevreden reacties op de speech van May zijn wel te horen bij het anti-Europese UKIP. "Echte vooruitgang", tweette boegbeeld Nigel Farage. Hij vreest wel dat het hele onderhandelingsproces met de Europese Unie te veel tijd in beslag zal nemen en de Britten zal verhinderen om snel handelsakkoorden te sluiten met de Verenigde Staten en andere landen.

bron: Belga