Amnesty waarschuwt ook ons land voor gevolgen antiterreurbeleid: “België niet immuun”

Amnesty waarschuwt ook ons land voor gevolgen antiterreurbeleid: "België niet immuun"

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwt ook ons land voor de gevolgen van de maatregelen die de voorbije jaren zijn genomen in de strijd tegen terrorisme. “België is niet immuun”, klinkt het. Amnesty publiceerde dinsdag een rapport over de antiterreurmaatregelen in veertien Europese landen, waaronder dus België.
In het 70 pagina’s tellende rapport “Dangerously disproportionate: The ever-expanding national security in Europe” schrijft Amnesty hoe de maatregelen doorheen heel Europa “de rechtsorde aantastten, de uitvoerende macht uitbreidden, het rechterlijk toezicht inperkten, de vrijheid van meningsuiting beperkten en mensen blootstelden aan ongecontroleerde massa-surveillance door de overheid”. Vooral buitenlanders, en religieuze en etnische minderheden worden daardoor getroffen.
Amnesty onderzocht in totaal acht thema’s, vier ervan bevond de mensenrechtenorganisatie problematisch voor ons land. Zo vindt Amnesty dat de nieuwe wetgeving rond het aanzetten tot terrorisme de vrijheid van meningsuiting inperkt. De nieuwe wetgeving bepaalt dat niet langer moet aangetoond worden dat de uitspraak effectief het risico op een terrorismegerelateerde daad vergroot.
De (geplande) verlenging van de aanhoudingstermijn is dan weer een aantasting van het recht op vrijheid, de dataretentiewet tast het recht op privacy aan, en de mogelijkheid om de nationaliteit te ontnemen kan leiden tot “tweederangsburgerschap” van Belgen met dubbele nationaliteit. Bovendien vindt Amnesty dat wetgeving veel te snel door het parlement wordt gejaagd.
“België is niet immuun voor de Europese trend”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. “We zien dit rapport als een waarschuwing om niet verder af te glijden. De overheid moet goed de impact nagaan van het beleid, ook van toekomstige maatregelen.”
Amnesty herhaalt ook zijn oproep om het al langer aangekondigde mensenrechteninstituut nu eindelijk vorm te geven.

bron: Belga