Zo word je high van peper

Als je een pikante maaltijd opsmult, is de kans groot dat je mond in brand staat of dat enkele zweetdruppels op je voorhoofd parelen. Maar wist je dat pittige pepers je ook naar hogere sferen kunnen sturen?
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Op Helix, de wetenschappelijke blog van de Amerikaanse Northwestern University, staat uitgelegd waarom sommige mensen een licht gevoel krijgen in hun hoofd na het eten van pepers. Alles heeft te maken met capsaïcine. Deze chemische stof zit in pepers en zorgt voor een branderig gevoel op je tong, mond en keel.

Tegelijk stuurt de stof ook een signaal naar je hersenen om duidelijk te maken dat je pijn ervaart. Hierdoor maakt je brein hormonen aan die de pijn maskeren en je een gelukzalig gevoel geven, zoals endorfine en dopamine.

Jammer genoeg zal niet iedereen dit gevoel ervaren. Volgens de bloggers is niet iedereen beïnvloedbaar door pikant eten. Dit verklaart ineens waarom sommige tafelgenoten kwistig met cayenepeper strooien over hun maaltijd, terwijl anderen gruwelen van pittige sauzen als sambal oelek.