Air India creëert speciale vrouwenzone op het vliegtuig

Een Indiase luchtvaartmaatschappij heeft een speciale vrouwenzone afgebakend in bepaalde vliegtuigen. Bedoeling is dat de zitjes in die zone voorbestemd zijn voor vrouwen. Op die manier wil Air India voorkomen dat vrouwen onderweg worden lastiggevallen door hun mannelijke medepassagiers.

“Als nationale luchtvaartmaatschappij is het onze taak om de veiligheid en het comfort van alle reizigers te verzekeren”, zo licht general manager Meenakshi Malik de nieuwe maatregel toe. Bij het boeken van een ticket kunnen vrouwen aanduiden of ze in de vrouwenzone willen zitten. Aan deze service zijn geen extra kosten verbonden.

De speciale vrouwenzitjes zijn niet de enige aanpassing. Voortaan zijn er aan boord ook twee bewakers aanwezig die kunnen ingrijpen als bepaalde mannen aan boord ongepast gedrag vertonen tegenover hun vrouwen.

Toch is niet iedereen even enthousiast over de maatregel. “Deze regels zijn belachelijk. Vliegtuigen zijn niet onveilig voor vrouwen”, stelt Executive Director Litendra Bhargava kritisch.