Stel zelf de vragen tijdens je jaarlijkse gesprek

Laat je je in een hoekje duwen tijdens het evaluatiegesprek? Heb je op voorhand al schrik voor eventuele kritiek? Weet dat het ook anders kan. Ook jij kan een aantal voorstellen op tafel leggen.

Nu ondervind je misschien dat het jaarlijkse evaluatiegesprek vooral eenrichtingsverkeer is. Je manager legt je voor wat hij of zij van je denkt, om nadien af te sluiten met wat je beter kunt doen. Volgens VDAB kan dit anders. “Bedenk dat je met een goede voorbereiding en de juiste houding zelf heel wat kan winnen bij dit gesprek”, adviseert de specialist in loopbaanbemiddeling. Zet de volgende drie stappen:

Stap 1: Kom zelfverzekerd aan de start

Wil je zelfzeker aan de start komen van je evaluatiegesprek? Bereid je dan goed voor.
Denk na over de successen die je in de verf kan zetten, over je fouten en mislukkingen… en over wat je hieruit leert. Weet goed welke resultaten je moest halen, en of het gelukt is. Om vervolgens concreet te maken welke inspanningen je kan doen om je prestaties volgend jaar te verbeteren.

Stap 2: Stel je eigen vragen

Je kan een grotere rol in het gesprek opnemen dan je misschien gewoon bent. Door bijvoorbeeld zelf sterk te weten waar je naartoe wilt, en wat je wilt bereiken met dit gesprek. “Het evaluatiegesprek is een ideale gelegenheid om je plannen en vragen in alle discretie te bespreken”, raden VDAB-specialisten aan. Deze thema’s kan je, volgens hen, gerust zelf op tafel leggen:

  • extra coaching of een opleiding
  • meer, minder of ander werk
  • thuiswerken
  • opslag of een uitbreiding van extralegale voordelen

Stap 3: Zet kritiek om in beter werk

In deze laatste stap leer je kritiek zien als een kans om te groeien, eerder dan een bedreiging. Luister daarom rustig naar je baas. Antwoord en verweer je niet meteen.
Aanvaard complimenten en blijf rustig bij kritiek. Vraag bijvoorbeeld naar voorbeelden. Vermijd in elk geval defensief gedrag waardoor je baas alles zal doen om gelijk te krijgen.
Ook wanneer je negatieve feedback krijgt, gaat het leven gewoon door. Trap zeker niet na. Wees niet boos. Bewijs daarentegen dat je vanuit zijn of haar opmerkingen een nieuwe start maakt.


Dit artikel werd u aangeboden door onze partner VDAB.
(Foto: Pexels)