Nooit meer een 6 op 10

De jaarlijkse evaluaties zijn niet meer wat ze geweest zijn. En gelukkig maar. Steeds meer bedrijven stappen af van strenge scores en officiële evaluatieformulieren. Welke vijf trends komen wel op?

Hoe minder hiërarchisch het er in je bedrijf aan toe gaat, hoe groter de kans dat de formele evaluatie de schop op gaat. Dat past volledig in deze vijf trends:

Trend 1: Evaluatie wordt functioneringsgesprek

“Het woord ‘evaluatie’ mag best geschrapt worden”, zegt Frédérique Bruggeman, managing director Belux voor Robert Half. “Een functioneringsgesprek is meer gelijkwaardig en past beter in de open organisaties van vandaag. Eenrichtingsverkeer wordt vervangen door een echt gesprek waarin beide partijen aan het woord komen.”

Trend 2: Ratings verdwijnen

Scores worden vervangen door woorden. Er wordt gesproken over wat gerealiseerd werd, wat geleerd kan worden, hoe iemand functioneert binnen de organisatie en dagelijkse werking, hoe de samenwerking met collega’s en manager verloopt, enzovoort.

Trend 3: Continu feedback

Een functioneringsgesprek mag volgens Frédérique ook geen gesprek meer zijn dat een keer per jaar gehouden wordt. “Mensen weten graag regelmatig dat ze op de juiste weg zitten. Enerzijds hoef je geen jaar te wachten om een schouderklopje uit te delen. Anderzijds moet je ook geen jaar wachten met slecht nieuws.” Continue feedback en overleg zijn beter.

Trend 4: Ook collega’s oordelen

Mensen verkiezen sturing, boven het opvolgen van top-down orders. Daarom mogen evaluaties ook van collega’s komen. Het doel dat hierin centraal staat, is samen de doelstellingen bereiken.

Trend 5: Iedereen high-potential

Organisaties stoppen met het in de schijnwerpers plaatsen van een selecte groep ‘high potentials’. Daarentegen ziet Acerta organisaties van ‘all potentials’. Hierin komt iedereen tot zijn recht. “Toekomstgerichte organisaties zetten in op de rijkdom van loopbanen, met ontwikkelingsplannen op maat van elke werknemer”, zegt de HR-partner.


Foto: Pexels