4 evaluatievragen waar je je op moet voorbereiden

Het jaarlijkse evaluatiegesprek is voor veel werknemers een stressmoment, maar mits een goede voorbereiding kan er weinig fout gaan. Hier is al wat stof om over na te denken, want deze vier vragen krijg je straks hoe dan ook voorgeschoteld. Graag gedaan!

1. Ben je tevreden over je eigen prestaties?

Eigen lof stinkt, maar in dit geval hebben spreekwoorden geen gelijk. Het is belangrijk dat je eerlijk bent. Als jij effectief de ster op de werkvloer bent, hoef je dat niet onder stoelen of banken te steken. Maar het is wel belangrijk om je complimenten aan jezelf te staven met cijfers en concrete situaties. Anders kom je over als een blaaskaak. Ging het de laatste periode wat minder? Denk dan goed na over de oorzaak van de slechtere prestaties. Durf je fouten toe te geven en stel genoeg vragen als je kritiek krijgt. Als je die kritiek voortdurend probeert te weerleggen, kom je terecht in een kat- en muisspel.

2. Hoe zie jij de toekomst in de organisatie?

Zie je jezelf over een paar maanden of jaren in een nieuwe functie? Ook binnen je huidige functie kan je je takenpakket bespreken. Heb je te veel werk of net te weinig? Wil je meer afwisseling? Een evaluatiegesprek is ook de uitgelezen kans om subtiel om een loonsverhoging te vragen, als het gesprek tenminste overwegend positief verloopt.

3. Hoe verloopt de samenwerking met je collega’s en werkgever?

Ga niet roddelen over je collega’s en schuif mislukkingen niet zomaar in hun schoenen. Je mag wel open zijn over jullie samenwerking. Heb je zelf suggesties om de workflow aan te pakken? Aarzel niet om hier initiatief te tonen. Denk ook na over de evaluatie van je werkgever, want daar is zeker en vast ruimte voor.

4. Wat vind je van je werksituatie?

Heb je alles wat je nodig hebt om je job uit te voeren? Je kan bijvoorbeeld nieuwe softwareprogramma’s voorstellen maar wees zeker dat je ze effectief zal gebruiken. Zou je graag thuis kunnen werken? En wat vind je van de sfeer op kantoor? Doe zelf eens een voorstel voor een leuke teambuilding of decoratie. Zou je baat hebben bij een extra opleiding? Het is niet erg als je nog niet in alles bedreven bent. Het is net positief dat je je bereid toont om bij te leren.

Probeer het gesprek af te sluiten met een positieve noot. Zo hervat je met een goed gevoel je dagelijkse taken. Houd je sterke punten vol en leer uit de kritiek. Een evaluatiegesprek is een nieuwe kans, geen terechtwijzing.


Foto: Pexels