Trump suggereert akkoord over afbouw van nucleaire wapens met Rusland

door
Belga
Leestijd 1 min.

De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump sluit een opheffing van de sancties tegen Rusland niet uit, als het land zijn nucleaire wapenarsenaal afbouwt. Dat zei hij in een interview met de Britse krant The Times en de Duitse krant Bild. "Er zijn sancties tegen Rusland. Laten we bekijken of we goede akkoorden met Rusland kunnen maken. Ik denk dat het nucleair arsenaal aanzienlijk verminderd moet worden, dat is er een onderdeel van", zei hij.

"De sancties doen Rusland veel pijn, maar ik denk dat we tot iets kunnen komen dat voor veel mensen voordelig is", aldus de Republikein.

Net voor Kerstmis deed Trump nog vrezen voor een nieuwe wapenwedloop. In een tweet waarschuwde hij dat het Amerikaanse kernwapenarsenaal indien nodig versterkt en uitgebreid zou worden.

De toekomstige minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, de voormalige CEO van ExxonMobil, probeerde tijdens zijn confirmatiehoorzitting voor de commissie Buitenlandse Zaken in de Senaat echter gerust te stellen. Hij verklaarde dat de Verenigde Staten het nucleaire non-proliferatieverdrag moeten blijven naleven. "We mogen simpelweg ons engagement rond het verminderen van het aantal nucleaire wapens op deze planeet niet opgeven", klonk het toen.

De VS beschikken over een arsenaal van 7.000 kernkoppen en is zo de op één na grootste kernmacht, na Rusland.

Bron: Belga