Trump-interview domineert bijeenkomst van Europese buitenlandministers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het ophefmakend interview van de Amerikaanse president-elect Donald Trump over diens buitenlands beleid heeft vanochtend in Brussel de start van de eerste vergadering van de Europese buitenlandministers in het nieuwe jaar gedomineerd. "We moeten de meerwaarde van de Europese Unie aantonen", reageerde de Belgische minister Didier Reynders. In een interview met de Britse krant The Times en het Duitse Bild prees Trump het Britse vertrek uit de Europese Unie. De president-elect is ervan overtuigd dat de Brexit "een succes" zal worden en hij meent dat ook "andere landen" het Britse voorbeeld zullen volgen. Zo'n rechtstreekse aanval op de Europese Unie is ongezien voor een toekomstig Amerikaans president.

De Belgische buitenlandminister Didier Reynders zei te wachten op de eerste rechtstreekse contacten met de nieuwe Amerikaanse regering. "Ik denk dat er veel is om samen te doen", zo verwees Reynders naar het conflict in Syrië en het Midden-Oosten. Volgens hem "moeten we aantonen wat de meerwaarde van de Europese Unie is, en allicht ook van de NAVO."

Ook de Franse buitenlandminister Jean-Marc Ayrault hoopt zo snel mogelijk met de nieuwe Amerikaanse buitenlandminister Rex Tillerson aan tafel te zitten. "Het beste antwoord is Europese eenheid", aldus Ayrault, die erop wees dat de internationale politiek "steeds meer regulering, concertatie en multilateralisme" vereist, en geen "terugkeer naar nationalisme en ieder voor zich".

Trump haalde ook uit naar het nucleaire akkoord dat afscheidnemend president Barack Obama en de Europeanen sloten met Iran. "Een van de slechtste ooit", klonk het. Maar voor de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini blijft het akkoord "zeer belangrijk". "Europa gaat blijven ijveren voor het respect en de toepassing van dit uiterst belangrijke akkoord, zeker voor onze veiligheid."

Ook de Britse buitenlandminister Boris Johnson toonde zich een voorstander van het "moeilijke en omstreden" akkoord met Teheran, dat "de grote verdienste" heeft dat het Iran verhindert om een atoomwapen te verwerven. Johnson was uiteraard wel in zijn nopjes met de verklaring van Trump dat Washington zo snel mogelijk een handelsakkoord wil sluiten met Londen.

bron: Belga