Oman neemt tien gevangenen van Guantanamo Bay op

Oman neemt tien gevangenen van Guantanamo Bay op
Oman neemt tien gevangenen van Guantanamo Bay op

Tien mensen uit het Amerikaanse gevangenenkamp van Guantanomo Bay zijn vandaag aangekomen in de golfstaat Oman. De tien krijgen er voorlopig onderdak, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Masqat meegedeeld. Hun overbrenging maakt deel uit van het voornemen van Barack Obama om in zijn laatste dagen als president nog zoveel mogelijk mensen uit het omstreden gevangenenkamp vrij te laten. Het Omaanse ministerie zegt dat de tien werden opgevangen op vraag van Obama. Er werd geen mededeling gedaan over de identiteit van de gevangenen. Ook hun nationaliteit werd niet meegedeeld. Het Pentagon heeft nog geen uitleg gegeven over de actie.

De gevangenis van Guantanamo werd na de aanslagen van 11 september 2001 in gebruik genomen om terreurverdachten buiten het Amerikaanse gerechtelijke systeem te houden.

Bij zijn aantreden acht jaar geleden beloofde Obama die omstreden gevangenis zo snel mogelijk te sluiten, maar die belofte zal hij niet volledig kunnen nakomen. Tijdens de laatste dagen van zijn presidentschap probeert Obama wel alsnog zoveel mogelijk gevangenen uit Guantanamo vrij te laten. Enkele dagen geleden kregen nog negentien van de 55 resterende gevangenen toestemming voor een vrijlating.

Bron: Belga