Italianen Tajani en Pittella topfavorieten om voorzitter EU-Parlement te worden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Eén dag voor de verkiezing van de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement ligt de race nog steeds helemaal open. Zeven kandidaten dienen zich aan, maar de genomineerden van de christendemocratische EVP-fractie en van de socialistische S&D, de Italianen Antonio Tajani en Gianni Pittella, gelden als de topfavorieten. "Voorlopig blijft iedere fractie haar eigen kandidaat steunen, voor de rest worden hier de pannen van het dak gespind", vat een bron in het parlement de sfeer samen. De voorzitter van het Europees Parlement wordt om de tweeënhalf jaar verkozen. Traditioneel gooien de EVP en de S&D het op een akkoord, maar deze keer is het anders. De sociaaldemocraten hebben de 'grote coalitie' opgeblazen en hechten geen belang aan de gemaakte afspraak dat een EVP'er Martin Schulz mag opvolgen. Ze waarschuwen voor een rechts monopolie omdat de EVP met Donald Tusk en Jean-Claude Juncker al de voorzitters van de Europese Raad en de Commissie levert.

De verkiezing van de parlementsvoorzitter wordt zo spannender dan ooit tevoren, zeker omdat de stemming geheim is. Maar liefst zeven fracties hebben een kandidaat naar voren geschoven. Met Guy Verhofstadt (Open Vld/ALDE) en Helga Stevens (N-VA/ECR) dingen ook twee Belgen mee naar het voorzitterschap. De dag voor de verkiezing plaatsvindt in het parlement in Straatsburg, lijken alle fracties tijdens de eerste ronde hun eigen kandidaat te zullen steunen, zeggen verschillende bronnen die door Belga werden gecontacteerd.

Als geen van de kandidaten een absolute meerderheid haalt, wordt een tweede ronde georganiseerd. In principe mogen alle kandidaten opnieuw meedoen, en er kunnen zich zelfs nieuwe genomineerden aandienen. Maar vanaf de tweede ronde wordt het interessant om te zien wie zich terugtrekt en naar welke kandidaat de vrijgekomen stemmen gaan. Er worden maximaal vier stemronden georganiseerd, waarbij in de laatste ronde de twee kandidaten met de meeste stemmen van de derde ronde het tegen elkaar opnemen in een rechtstreeks duel. In de laatste ronde volstaat een gewone meerderheid om een winnaar aan te duiden.

Het is maar de vraag welk parlement de nieuwe voorzitter zal erven. Zonder grote coalitie zal er per dossier een meerderheid gevonden moeten worden. "En dat komt de cohesie van het Europees Parlement en de positie van het parlement ten opzichte van de andere Europese instellingen niet ten goede", zegt Ivo Belet (CD&V/EVP). "Een verzwakte parlement is ook niet goed voor de Europese democratie."

bron: Belga