CIA-baas vraagt Trump om op zijn woorden te letten in discours rond inlichtingendiensten

door
Belga
Leestijd 2 min.

CIA-directeur John Brennan heeft zondag president-elect Donald Trump opgeroepen om vertrouwen te hebben in de inlichtingendiensten en niet te vergeten dat zijn woorden een effect kunnen hebben op de nationale veiligheid. Hij verzekerde tijdens een interview met Fox News bovendien dat de CIA de president en zijn team geen kwaad willen doen. "Het heeft geen zin om de autoriteit van de president-elect en zijn team te ondermijnen. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat ze exact begrijpen welke gevaren er zijn", aldus Brennan.

Trump heeft de laatste weken zwaar uitgehaald naar de CIA vanwege de volgens hem oneerlijke mediaberichtgeving op basis van gelekte informatie van de inlichtingendiensten. Zo werd onder meer compromitterend Russisch materiaal over Trump gelekt, waarna hij de lekken vergeleek met praktijken uit nazi-Duitsland. Brennan noemde die vergelijking "schandalig". "Ik neem daar veel aanstoot aan, en er is geen reden voor Trump om de inlichtingendiensten met de vinger te wijzen, of kritiek te hebben op het feit dat informatie die al publiek beschikbaar was, gelekt werd."

Brennan wijst er ook op dat Trumps openlijke kritiek op de inlichtingendiensten de nationale veiligheid kunnen ondermijnen. "Als hij geen vertrouwen heeft in de inlichtingendiensten, welk signaal geven we dan aan onze partners en bondgenoten, en aan onze vijanden?", vraagt hij zich af.

Daarnaast waarschuwde de CIA-directeur de president-elect over de bedreiging die Rusland vormt. "Ik denk niet dat hij volledig begrijpt waartoe Rusland in staat is", zegt hij.

Brennan, die op 20 januari wordt opgevolgd door Mike Pompeo, stelde nog Trump zal moeten luisteren naar het advies van zijn team, en "niet te spontaan mag reageren". "Het gaat niet alleen over Trump. Het gaat over de Verenigde Staten van Amerika."

Trump reageerde - uiteraard via Twitter - al op Brennans waarschuwing rond Rusland. "'Ontslagnemende CIA-directeur John Brennan haalt uit naar president-elect Trump over de Russische bedreiging. Hij begrijpt het niet volledig.' Echt waar, ik zou het niet veel slechter kunnen doen (dan hij). Kijk maar naar Syrië (rode lijn), Oekraïne en de bouw van Russische kernkoppen. Niet goed! Was dit de persoon die het valse nieuws heeft gelekt?", schreef hij.

bron: Belga