Nieuwe test toont hoe (on)gezond je eet

Gezonde maaltijd
Foto Pexels

In de maand januari nemen mensen zich massaal voor om gezonder te eten. Een nieuwe test, die ontwikkeld werd door Britse wetenschappers, kan daarbij een handig hulpmiddel zijn.

Het idee komt van onderzoekers van het Imperial College. De urinetest analyseert biologische markers, die zijn ontstaan na de afbraak van voedingsmiddelen. Aan de hand van die indicatoren kan je zien hoeveel rood vlees, kip, vis, fruit en groente iemand eet. Ook de hoeveelheid proteïne, vet, vezels en suiker kan zo gecontroleerd worden.

Volgens de makers kan de test handig zijn voor mensen die op hun lijn letten of voor dokters die het eetpatroon van hun patiënten in de gaten willen houden. Vandaag houden de meeste mensen zelf een eetdagboek, maar durft 60% wel eens te liegen. Dat gaat van het verzwijgen van ongezonde snacks tot het overdrijven van de hoeveelheid groente en fruit dat opgesmikkeld werd.

Wie staat te popelen om deze urinetest uit te proberen, moet toch nog even wachten. De wetenschappers verwachten dat het pas binnen twee jaar beschikbaar is voor het grote publiek.