Dubbele breuk houdt Aerts van WK

Einde seizoen voor Toon Aerts

Toon Aerts komt dit seizoen niet meer in actie. De Europese kampioen liep zondag in het Italiaanse Fiuggi breuken op in het sleutelbeen en het schouderblad. De Belgische WK-selectie telt dus maar zeven renners.

Morgen maakt Rudy De Bie bekend welke renners op 29 januari in het Luxemburgse Bieles de Belgische kleuren zullen verdedigen. De bondscoach hoeft geen acht namen op te geven, maar eentje minder. Als Europees kampioen was Aerts immers zeker van deelname aan het WK. Nu blijkt dat de renner van Telenet-Fidea Lions binnen twee weken niet aan de start komt, blijven er nog zeven Belgen over.

Op basis van hun UCI-ranking en hun prestaties dit seizoen lijken naast titelverdediger Wout van Aert ook Kevin Pauwels, Laurens Sweeck, Tom Meeusen, Michael Vanthourenhout en Tim Merlier zo goed als zeker van een selectie. Voor het laatste ticket liggen met Jens Adams, Gianni Vermeersch, Jim Aernouts en Klaas Vantornout vier renners in de weegschaal.

Met een zevende plaats presteerde die laatste afgelopen weekend het best op de Wereldbekermanche in Fiuggi, waar Aerts dus een pijnlijke val maakte. In een afdaling knalde hij met zijn linkerschouder tegen een boom. Eenmaal terug in België was dit het zware verdict: een breuk in het sleutelbeen en een complexe breuk in de top van het schouderblad.

«Hierdoor zal Toon deze veldritwinter niet meer in actie komen», laat zijn team weten. Een operatie is niet nodig. «Voor de breuk in het sleutelbeen hoeft dat niet, de breuk in het schouderblad is dan weer te complex. Die kan enkel genezen dankzij volledige rust. Hoe dan ook zal alles in het teken staan van de voorbereiding op de volgende winter.»