Acht rijksten bezitten evenveel als 3,6 miljard armsten

AFP / P. Desmazes

De acht rijkste mannen ter wereld hebben samen bijna evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Daarmee was de kloof tussen arm en rijk nog nooit zo groot, zegt ontwikkelingsorganisatie Oxfam in een rapport.

Het rapport toont aan dat Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett, Carlos Slim, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison en Michael Bloomberg het afgelopen jaar samen 426 miljard dollar (ruim 400 miljard euro) bezaten. De armste helft van de bevolking, goed voor 3,6 miljard mensen, beschikte over 409 miljard dollar (385 miljard euro).

In 2015 waren het nog de 62 rijkste mensen ter wereld die samen evenveel bezaten als de armste helft. Dat betekent dat de ongelijkheid alleen maar blijft toenemen, wat dan weer kan leiden tot instabiliteit, waarschuwt Oxfam.

“Die groeiende ongelijkheid dreigt onze samenlevingen te verscheuren”, klinkt het. “Het verhoogt de criminaliteit en onveiligheid, en ondermijnt de strijd tegen armoede. Het laat meer mensen in angst en minder mensen in hoop leven.”

Volgens de ontwikkelingsorganisatie verrijken de rijkste en grootste multinationals zich ten koste van het algemeen belang, en gebruiken ze agressieve methoden om belastingen te ontduiken.

Het is geen toeval dat Oxfam net nu het rapport naar buiten brengt, aan de vooravond van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.

Ze roept regeringen op samen te werken in plaats van elkaar te beconcurreren, om zo tot eerlijke belastingen en eerlijke lonen te komen, en het milieu te beschermen. Ze moeten technologie aanwenden om de ongelijkheid te verhinderen en de onbetaalde zorgtaken van vrouwen erkennen, aldus het rapport.