Internetgebruikers verzinnen eigen land na verspreking

AFP / A. Kisbenedkek

Een verspreking van de Poolse minister van Buitenlandse Zaken heeft de lachers op Twitter weer aan het werk gezet. Tijdens een gesprek met journalisten sprak de buitenlandminister over het land “San Escobar”. 

Na een lange vlucht kwam Witold Waszczykowski vermoeid aan in de Verenigde Staten, waar hij zou lobby’en voor een Pools zit in VN Veiligheidsraad in 2018 en 2019. Tijdens een persconferentie gaf hij te kennen dat hij voor het eerst had gesproken met collega’s van bijna 20 landen, waaronder “Belize en San Escobar”.

Een woordvoerder voor de minister verduidelijkte later dat hij Saint Kitts en Nevis (San Cristobal y Nieves in het Spaans) bedoelde, maar dat de vermoeidheid hem parten speelde. Maar de socialmediamachine was al in gang geschoten. Een account op Facebook en Twitter riep prompt de Democratisch Volksrepubliek San Escobar uit, inclusief vlag, foto’s en toeristische reclamefoto’s.

Het fictieve land beweert goede banden te hebben met Polen, maar lijkt niet tuk op Saint Kitts en Nevis. De Poolse relaties worden nog eens aangehaald met de vermeende bouw van een beeld voor Witold Waszczykowski. De foto’s zijn een werkelijk van een standbeeld van Philippus van Macedonië.

La nación agradecida San Escobar construyó un monumento en honor del Ministro de Relaciones Exteriores de la República…

Posted by San Escobar on Wednesday, 11 January 2017

Zelfs vluchten naar San Escobar zouden al in orde zijn. “Ideaal voor wie wil ontsnappen aan de koude winter”, aldus de ‘officiële’ Facebookpagina van de verzonnen staat.

Usted tiene bastante frío e invierno? ¡Simplemente presione ESC y vuele a San Escobar con las aerolíneas de El Niño!

Posted by San Escobar on Thursday, 12 January 2017