Belgrado en Pristina op ramkoers door Servische trein naar Kosovo

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een passagierstrein die zaterdag voor het eerst sinds de burgeroorlog bijna 20 jaar geleden van Servië naar Kosovo reed, heeft tot een nieuw dieptepunt geleid in de al wankele betrekkingen tussen beide landen. Kosovo hekelde "een provocatie" van Belgrado. Agenten hebben de trein dan ook tegengehouden aan de grens. De Servische president Tomislav Nikolic dreigde op zijn beurt met de ontplooiing van het leger.

"We zullen het leger sturen, om de Serviërs te beschermen tegen hun mogelijke moord", aldus Nikolic na een vergadering van de nationale veiligheidsraad. "Als Serviërs omgebracht worden, zullen wij het leger sturen."

Servië stuurde de trein naar het noorden van Kosovo, waar de Servische minderheid er lokaal in de meerderheid is. Volgens Servië om een "betere communicatie" met het centrale Servië te verzorgen voor de Serviërs in Kosovo.

De trein is echter getooid in de kleuren van de Servische vlag en draagt het opschrift "Kosovo is Servië" in talrijke talen, ook het Albanees. In de trein zijn dan weer foto's van fresco's uit Servische kloosters in Kosovo aangebracht. Dat leidde tot verontwaardiging in Pristina. De Kosovaarse president Hashim Thaci sprak van een provocatie en droeg de veiligheidsdiensten op, de trein tegen te houden.

"Thaci heeft vanwege de trein bijna een oorlog veroorzaakt", hekelde de Servische regeringskrant Novosti zondag. "We hebben een trein en geen tank gestuurd", aldus de Servische regeringsleider Aleksandar Vucic zaterdagavond.

De trein raakte echter niet verder dan de grens tussen Servië en Kosovo. Speciale eenheden van de politie traden op met geweren en gepantserde voertuigen. Serviërs in de regio omsingelden daarop de agenten. Om bloedvergieten te vermijden, is de terugkeer van de trein naar Belgrado bevolen, aldus Vucic.

"Dit is mijn laatste waarschuwing aan de Albanezen, om geen aanval op Serviërs in Kosovo te wagen", aldus de Servische regeringsleider. "Want dat zal Servië niet toelaten."

In Kosovo leven voornamelijk Albanezen. De Serviërs maken de meerderheid uit in het noorden van Kosovo. In 2008 riep Kosovo eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Belgrado beschouwt de regio echter nog steeds als zijn provincie.

Servië en Kosovo sloten in 2013 - onder toezicht van de EU - weliswaar een akkoord om de betrekkingen te normaliseren.

Bron: Belga