Yoga brengt Zuid-Afrikaanse gevangenen tot rust

John Moore/Getty Images/AFP

In verschillende gevangenissen in Zuid-Afrika kunnen gevangenen yogalessen volgen. Zo worden conflicten vermeden.

In Zuid-Afrika loopt een yogaprogramma waaraan honderden gevangenen in vijftien gevangenissen deelnemen. Ze krijgen lessen en moeten op hun beurt lesgeven aan hun medegevangenen.

Betere slaap

Volgens gevangenisbewakers slapen de gedetineerden beter sinds ze yoga beoefenen, blijven ze rustig in conflictsituaties, staan ze positief in het leven en kunnen ze beter omgaan met de stress van het gevangenisleven. Bovendien helpt de yoga om de stramme spieren te ontspannen, iets wat welkom kan zijn als je de hele dag in een cel doorbrengt. Een gevangene in de Pollsmoor-gevangenis, David Kleinhans, zei aan BBC hoe hij bijna in een gevecht belandde, maar zichzelf met yogatechnieken wist te kalmeren. Meer nog, uit onderzoek blijkt dat yoga het aantal gedetineerden dat na hun vrijlating opnieuw in de gevangenis belandt, doet afnemen.

Vrijheid

De intiatiefnemer van de yogaprogramma’s in Brian Bergman, de directeur van de vrijwilligersorganisatie SevaUnite. «We hebben zelfs een man meegemaakt die ons zei dat hij zich nu vrijer voelt dan hij zich ooit in zijn leven gevoeld heeft», getuigde Bergman aan The Guardian. «En dat is iemand die alles had: een huis, een auto, een dure horloge. Nu zit hij levenslang vast.»