"Mali zal nooit een hervestigingsakkoord tekenen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het West-Afrikaanse Mali heeft nog nooit een hervestigingakkoord gesloten met een ander land, en "zal het nooit doen". Dat heeft de Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta zaterdag gezegd tijdens een persconferentie met de Franse president François Hollande op de Afrika-Frankijktop in de Malinese hoofdstad Bamako. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders was ruim een maand geleden in Mali en kondigde van daar uit dat hij, namens de Europese Unie, een akkoord sloot dat de terugkeer van Malinese migranten uit Europa makkelijker moet maken. "Men heeft de Malinese regering ervan beschuldigd een hervestigingsakkoord getekend te hebben", zei Keita na afloop van de tweedaagse top. "Dat hebben we niet gedaan, en we zullen dat ook nooit doen." In de plaats daarvan riep hij op te strijden tegen "de nieuwe slavenhandelaars, de smokkelaars, de clandestiene netwerken en de drugstrafikanten" die profiteren van de clandestiene migratie en jongeren aan hun activiteiten medeplichtig maken.

Kort na de communicatie van de Nederlandse minister had zijn Malinese ambtgenoot Abdoulaye Diop dat ontkend. Diop wees er in een nieuw communiqué op dat er in hun gezamenlijk persbericht "nergens sprake was van enig akkoord dat moet toelaten onze landgenoten uit te wijzen die zonder de nodige verbljifspapieren in Europa zijn".

De EU en verschillende Afrikaanse landen sloten in november 2015 op een gezamenlijke top in Valetta een akkoord om de migratiestroom in te dijken. Dat voorzag onder meer in de oprichting van een Europees fonds, met een waarde van 1,8 miljard euro, om de Afrikaanse landen bij te staan in het intomen van de vluchtelingenstroom. De EU hoopt onder meer met Ethiopië, Niger, Nigeria, Senegal akkoorden af sluiten over een versterking van de economische migratie, in ruil voor een terugkeer van de vluchtelingen uit die landen.

Half december besloot The Guardian dat EU-cijfers over het inperken van migratie in Niger, een belangrijk transitland voor vluchtelingen, niet klopten. Enkele dagen eerder klonk het dat het aantal vluchtelingen dat langs Niger passeerde gedaald was van 70.000 in mei naar 1.500 in november. Dat was, volgens EU-buitenlandminister Federica Mogherini, te danken aan de maatregelen die Europa mee financierde. Die meting bleek echter gebaseerd op slechts twee meetpunten. Uit cijfers van de Internationale Migratieorganisatie IOM bleek verder nog dat vluchtelingen sleutelsteden en -routers "uit angst voor repressie" begonnen te vermijden. Een Groen europarlementslid merkte aan The Guardian nog op dat de Europese steun voor grensbewaking mensensmokkel nog winstgevender maakt.

Bron: Belga