Elio Di Rupo roept premier Michel op kalmte te bewaren

door
Belga
Leestijd 2 min.

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft premier Charles Michel (MR) opgeroepen om zijn kalmte te bewaren en zich te bedwingen. De vorige premier las met verbazing het interview van zijn opvolger met Sudpresse waarin Michel zei dat de PS-voorzitter net zoals extreemrechts "een onmogelijke demagogie" hanteert. Di Rupo had donderdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak gezegd dat "we sinds de Tweede Wereldoorlog geen enkele regering gehad hebben die zo verwoestend was op sociaal vlak". Voor de liberale premier zijn die uitspraken een "duidelijke uitschuiver". "Hij is vervallen in een demagogie die een extreemrechts discours waardig is", zei Charles Michel. Volgens de premier "verkiest Di Rupo de haat aan te wakkeren".

Di Rupo riposteerde meteen via een persbericht. "Ik roep Charles Michel op zijn kalmte te bewaren en zich te beheersen. Het spreekt voor zich dat we meningsverschillen hebben over de sociale zekerheid en het regeringsbeleid. Maar het debat over ideeën moet zich afspelen met wederzijds respect en juistheid", aldus Di Rupo.

Di Rupo haalt allerhande regeringsmaatregelen aan, bijvoorbeeld de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, en zegt dat de financiering van de sociale zekerheid de komende jaren in het gevaar komt door de regeringsplannen. Volgens hem kan de premier zijn sociaal palmares niet verdedigen en kiest hij voor "buitensporigheid en persoonlijke aanvallen om de aandacht af te leiden van de grond van de zaak". "De politiek verdient beter dan dit."

Di Rupo besluit met een lofzang aan de Belgische sociale zekerheid. De PS-voorzitter zegt zelf dat ze de analyse delen dat België een van de landen is die het best de crisis weerstaan heeft, dankzij die sociale voorzieningen. Daarom moeten die "verdedigd en niet vernietigd worden, zoals nu gebeurd met de MR-N-VA-regering".

bron: Belga