Eerste trein in achttien jaar spoort van Belgrado naar Kosovo

Eerste trein in achttien jaar spoort van Belgrado naar Kosovo
Eerste trein in achttien jaar spoort van Belgrado naar Kosovo

Voor het eerst in achttien jaar rijdt een trein van de Servische hoofdstad Belgrado naar het noorden van Kosovo. De trein is gehuld in de kleuren van de Servische vlag en draagt het opschrift “Kosovo is Servië”, wat in Pristina als een provocatie wordt opgevat. Servië beschouwt Kosovo, dat zichzelf in 2008 onafhankelijk verklaarde, nog steeds als een van zijn provincies. Belgrado nam de lijn opnieuw in gebruik om aan de behoeften van de inwoners van het noorden van Kosovo, voornamelijk Serviërs, te voldoen, klonk het. De trein zal aan de bevolking toelaten “een betere communicatie met het centrale Servië te hebben”, aldus Marko Djuric, de Servisch minister belast met Kosovo, bij het vertrek van de trein in Belgrado.

Pristina riep de Europese Unie op “deze illegale trein” tegen te houden. Een treinkonvooi in de Servische kleuren is een “ernstige provocatie” van Belgrado, klinkt het. “Servië blijft Kosovo provoceren. De introductie van een illegale spoorlijn is een inmenging die onze soevereiniteit bedreigt en bewijst dat Servië Kosovo wil destabiliseren”, verklaarde Edita Tahiri, de Kosovaarse verantwoordelijke voor de onderhandelingen met Belgrado.

Djuric merkte echter op dat al tientallen Servische en Kosovaarse bussen tussen Kosovo en Servië rijden. “Wie kan vragen een fundamenteel recht te schenden, het recht op vrij verkeer”, aldus Djuric.

Servië en Kosovo sloten in 2013 – onder toezicht van de EU – een historisch akkoord om de betrekkingen te normaliseren

Bron: Belga