"2017 mag geen verloren jaar zijn"

door
Belga
Leestijd 2 min.

CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet van plan 2017 een verloren jaar te laten worden. "Geen jaar van tussentijdse campagnes. Wel een jaar van akkoorden maken, resultaten halen en vooruitgang boeken", klonk het zaterdag op de nieuwjaarsreceptie van CD&V in Antwerpen. "2017 wordt het jaar van de waarheid." Zoals dat hoort bij nieuwjaarstoespraken, keek Beke zowel vooruit als achterom. Hij blikte terug op de aanslagen in Brussel, het stijgend aantal vluchtelingen, de Brexit en de verkiezing van Donald Trump. 2016 zal volgens de CD&V'er herinnerd worden als het jaar van de angst. Maar hij weigert daar aan toe te geven. "Laat 2017 het jaar zijn waarin niet de angst, niet de terroristen, niet de populisten onze koers bepalen", drukte Beke zijn partijgenoten op het hart.

De CD&V'er pleit voor positivisme in 2017. Voor meer menselijk contact en een alternatief voor de "gesloten IK-aanpak". Meer "Wij", quoi. "Wat dat concreet betekent? Onze 'Wij' betekent een sterke staat, een evenwichtige economie, een solide samenleving." Beke had het over maximale veiligheid, een evenwichtige economie met garanties op maximale werkzekerheid en een solide sociale zekerheid.

Net als premier Charles Michel diende Beke daarbij ook PS-voorzitter Elio Di Rupo van antwoord, nadat die de federale regering de op sociaal vlak "meest verwoestende" had genoemd sinds de Tweede Wereldoorlog. "Oppositie voeren mag, maar men moet niet overdrijven", reageerde Beke. Volgens hem zorgt de federale regering net voor extra jobs, hogere nettolonen en meer concurrentiekracht. "We hebben links niet nodig om sociaal te zijn."

Tot slot riep Beke op om van 2017 - het laatste jaar voor nieuwe verkiezingen - geen verloren jaar te maken. "Geen regeringen van lopende of slopende zaken. Maar van mogelijke zaken, rechtvaardige zaken, vooruitgaande zaken, hoopgevende zaken." En een jaar met politici die "fatsoenlijk" met elkaar omgaan. Niet à la Trump dus, met "bedreigen, afblaffen en stoefen". "Laat dat nooit de stijl zijn van een christendemocraat", besloot Beke.

Bron: Belga