Washington gaat enkele sancties tegen Soedan opheffen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Verenigde Staten gaan vrijdag enkele economische sancties tegen Soedan opheffen, "uit erkenning" voor de vooruitgang die Khartoem gemaakt heeft. Het land blijft wel op de Amerikaanse lijst van landen "die terrorisme steunen". Dat hebben twee verantwoordelijken van de regering-Obama donderdagavond laat meegedeeld. De officiële aankondiging zou vandaag volgen. Het gaat om "enkele sancties voor handel en investeringen". Op die manier moet het land broodnodige investeringen kunnen aantrekken. In ruil zal Soedan de toegang voor ngo's verbeteren, stoppen met de steun aan rebellengroepen in Zuid-Soedan en het bombarderen van opstandige regio's in eigen land en samenwerken met de Amerikaanse inlichtingendiensten. Op een aantal van die domeinen zou Soedan volgens de Amerikanen al vooruitgang gemaakt hebben. Om zeker te zijn dat de vooruitgang blijft duren, zullen de sancties over zes maanden herbekeken worden.

De twee Amerikaanse bronnen wijzen er wel op dat de beslissing het Amerikaanse standpunt over "de oorlogsmisdaden van de Soedanese president Omar al-Bashir niet wijzigt". Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een aanhoudingsbevel lopen tegen Bashir - hij wordt beschuldigd van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfoer.

In november nog verlengde Washington de sancties tegen Khartoem met een jaar, maar zonder uit te sluiten dat de sancties op een bepaald moment opgeheven kunnen worden als het Afrikaanse land vooruitgang zou maken.

Tegen Soedan bestaat al sinds 1997 een Amerikaans handelsembargo, omdat het land gewapende islamistische groeperingen zou steunen. Osama bin-Laden woonde van 1992 tot 1996 in Khartoem. Washington uitte ook kritiek op het beleid van het Soedanese regime tegenover rebellengroepen, met name in het westelijke Darfoer.

De laatste jaar verbeterden de relaties. Zo zag minister van Buitenlandse Zaken John Kerry twee keer zijn Soedanese ambtgenoot. Toch blijft het conflict in Darfoer, dat sinds 2003 300.000 mensenlevens eiste en 2,5 miljoen mensen op de vlucht deed slaan, een gevoelig thema.

Bron: Belga