Salah Abdeslam schaamt zich niet, schrijft hij in brief

Salah Abdeslam schaamt zich niet
Salah Abdeslam schaamt zich niet

Het enige nog overlevende lid van het terreurcommando dat op 13 november 2015 de aanslagen in Parijs pleegde, Salah Abdeslam, schrijft in vrijdag gepubliceerde brieven dat hij zich “niet schaamt voor wie hij is”. De brieven waren bestemd voor een vrouw die hem brieven schreef in de gevangenis. De Franse krant Libération publiceert vrijdag uitgebreid uit die brieven. Sinds eind april zit Abdeslam opgesloten in een gevangenis ten zuiden van Parijs. Al die tijd heeft hij geweigerd te praten met de onderzoekers. De niet-gedateerde brief werd op 11 oktober aan het dossier toegevoegd. “In die brief toont hij zich voor het eerst redelijk welbespraakt”, schrijft Libération, zij het dat hij hier en daar een schrijffout maakt.

Volgens de krant krijgt Abdeslam regelmatig brieven, maar is dit de enige waarop hij ook geantwoord heeft. “Je bent eerlijk en dus zal ik dat ook zijn, als ik je om de intenties van je démarche vraag dan is het om me ervan te verzekeren dat je niet van me houdt als ‘ster of idool’ omdat ik dergelijke brieven krijg en ik moet daar niet van weten want de enige die het verdient aanbeden te worden is Allah, heer van het universum.”

Hij begint zijn brief door op te merken niet te weten waar te beginnen. “Ik heb al je brieven gekregen en ik zou niet kunnen zeggen of ze me plezier doen of niet, wat zeker is dat ze me toelaten enige tijd door te brengen met de buitenwereld.”

“Mijn bedoeling is niet mij beter te wanen dan de anderen of wanorde te plegen, ik wil enkel een hervorming, ik ben moslim, dat betekent onderworpen aan Allah. (…) Ben jij onderworpen? Indien niet, wel haast je dan om spijt te hebben en je te onderwerpen aan Hem. Luister niet naar de mensen maar eerder naar de woorden van je heer. Hij zal je leiden.”

De brief werd in beslag genomen de dag nadat Abdeslams advocaten, Sven Mary en Frank Berton, aankondigen hem niet langer te kunnen verdedigen omdat hij zich blijft hullen in stilzwijgen.

Bron: Belga