Palestijnen betogen in de Gazastrook tegen energieproblemen

Palestijnen betogen in de Gazastrook tegen energieproblemen

Duizenden Palestijnen hebben in de Gazastrook gedemonstreerd als reactie op de veelvuldige stroompannes. De politie dreef de mensen donderdagavond uit elkaar, aldus ooggetuigen en de media. Volgens het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken reageerde de politie pas nadat de betogers eerst stenen hadden gegooid naar het centrale kantoor van de stroomleverancier en het gebouw daarna bestormden. Vele gezinnen krijgen momenteel nog maar vier uur stroom per dag. De demonstranten achten het conflict tussen de de radicaal-islamitische Hamas in de Gazastrook en de Fatah-partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas in de Westelijke Jordaanoever verantwoordelijk voor het energietekort. Ze eisen dat de energieproblemen buiten het geschil worden gehouden en de garantie op een betere elektricteitsvoorziening.

De politie vuurde in de lucht en geraakte slaags met de demonstranten, zegden ooggetuigen. Een aantal mensen werd opgepakt. Er is een diepe kloof tussen Hamas en Fatah. Hamas heerst sinds 2007 in de Gazastrook. Sindsdien bestuurt Abbas enkel de Westbank. Het conflict verhindert ook nieuwe verkiezingen in de Palestijnse gebieden.

Bewoners van de Gazastrook betogen al meer dan een week tegen het tekort aan energie. De stroom viel dagelijks ook al enkele uren uit.

bron: Belga