Ook springtij op zaterdagochtend baart kust zorgen

Het wordt niet enkel om 14 uur vrijdagmiddag spannend aan de kust. Uit de recentste prognoses blijkt dat ook het volgende springtij, zaterdagochtend omstreeks half drie, nog voor de nodige spanning kan zorgen in de kustgemeenten. Dat meldt provinciegouverneur Carl Decaluwé vrijdagochtend. Voor hulpverleningszone 1 (zeventien gemeenten in het noorden van West-Vlaanderen) is er één noodnummer voor storm- en waterschade: 050/68.17.00. “Vannacht is er nergens overslag geweest en zijn er weinig tot geen problemen gemeld na het springtij”, zei de gouverneur. “Ook de prognoses voor vrijdagmiddag ogen iets beter. We spreken nog over goed 600 cm TAW (Tweede Algemene Wateraanpassing), maar uiteraard met een marge van een twintigtal centimeter”, aldus Decaluwé. Eerder waren er verwachtingen van 620 tot 635 cm TAW. Nu zou het peil iets lager blijven dan tijdens de sinterklaasstorm in 2013.

“Maar alles blijft uiteraard gehandhaafd en in de gemeenten zijn de crisiscellen operationeel. Vanuit de provincie starten we om half één met een crisiscel. Van daaruit kunnen we de situatie nauwgezet opvolgen.” De gouverneur vraagt met aandrang om niet naar de kust te komen om het springtij te aanschouwen. Ook kite- en brandingsporten blijven verboden.

Maar er is ook minder goed nieuws. “Na het springtij van vrijdagmiddag, moet er snel een evaluatie gemaakt worden van de genomen maatregelen, want we verwachten in de nacht van vrijdag op zaterdag een even zwaar springtij omstreeks half drie.”

Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust zal vrijdagmiddag moeten kijken of er nergens moet worden ingegrepen om het volgende springtij op te vangen. Ook dan zou er nog een waterpeil kunnen gehaald worden van 600 cm TAW.

In alle kustgemeenten is er een noodnummer ingesteld. Ook in hulpverleningszone 1, dat zijn de zeventien gemeenten in het noorden van de kustprovincie, is er een noodnummer (050/68.17.00), speciaal voor storm- en waterschade. In alle andere gevallen blijft het nummer 112 van kracht.

Grote problemen zijn er voorlopig niet gemeld. Zo blijven de activiteiten in de haven van Zeebrugge hun gewone gang gaan. Het MRCC (Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum) meldt wel dat de loodsen een tijdlang niet zijn uitgevaren.

bron: Belga