Ook Antwerpse haven onbereikbaar voor grote schepen

Ook Antwerpse haven onbereikbaar voor grote schepen

Door het stormweer kunnen grote schepen vrijdag de haven van Antwerpen niet meer bereiken. Bij de Vlaamse overheidsdienst Loodswezen spreekt men van “extreme windkrachten” op zee met snelheden tot 11 beaufort. Op de terminals in de haven zijn er voorlopig geen problemen. Doordat de loodsenstations op de Noordzee zijn binnengevaren, kunnen loodsplichtige schepen – vaartuigen groter dan 80 meter of geladen met gevaarlijke stoffen – de Schelde richting Antwerpen niet meer opvaren.

“We zaten met een serieuze storm. Sinds 0.30 uur is er geen beloodsing meer op de westpost en sinds 2.45 uur niet meer op de noordpost”, zegt Alain Pels, nautisch diensthoofd in Antwerpen. “Vertrekkende schepen nemen hun loodsen mee, richting Groot-Brittannië, Nederland, Frankrijk, Portugal, enzovoort.”

Volgens hem willen veel gezagvoerders evenwel niet vertrekken door het gevaarlijke weer. Hij wijst erop dat een schip dat donderdag uit Hamburg kwam nabij Vlissingen voor anker ging nadat het dertien containers had verloren ter hoogte van het Nederlandse eiland Texel.

bron: Belga