Obama maakt einde aan voorkeursbehandeling voor Cubaanse vluchtelingen

Obama maakt einde aan voorkeursbehandeling voor Cubaanse vluchtelingen

De Verenigde Staten hebben donderdag een einde gemaakt aan de voorkeursbehandeling voor Cubanen die de VS illegaal betreden. Ze zullen voortaan op dezelfde manier behandeld worden als migranten uit andere landen, en in de meeste gevallen naar huis worden teruggestuurd, in plaats van automatisch een verblijfsvergunning te krijgen. “Cubaanse burgers die proberen de VS illegaal binnen te komen en niet in aanmerking komen voor humanitaire hulp, zullen teruggestuurd worden, in overeenstemming met de Amerikaanse wetgeving en rechtshandhaving”, aldus het Witte Huis in een mededeling. De nieuwe regel gaat onmiddellijk in, klinkt het nog.
Het zogenaamde “wet foot/dry foot”-beleid (“natte voeten/droge voeten”-beleid) werd meer dan 20 jaar geleden van kracht en werd ontworpen voor een ander tijdperk, aldus de mededeling nog. Het beleid liet toe dat alle Cubanen die hun land ontvluchtten en het Amerikaanse grondgebied bereikten, mochten blijven en een aanvraag mochten doen voor een verblijfsvergunning. Cubanen die onderschept werden op de zee, werden wel teruggestuurd.
De maatregel is een belangrijke stap voorwaarts in de inspanningen van president Barack Obama om de betrekkingen met Cuba te normaliseren, aldus het Witte Huis. Obama heeft na meer dan 50 jaar vorig jaar de diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de VS hersteld.
De VS maken eveneens een einde aan de voorkeursbehandeling van Cubaans medisch personeel dat de VS wilde binnenkomen.
Het Cubaanse regime, dat in het beleid een stimulans zag voor zijn onderdanen om in ballingschap te leven, vraagt al lang om een einde te maken aan “wet foot/dry foot”. De regering is dan ook tevreden met de beslissing, die het een belangrijke etappe noemt in het beëindigen van de speciale behandeling door de Amerikaanse immigratiediensten. “Met het migratieakkoord voor een veilige en geregelde migratie op een legale manier, wordt het “wet foot/dry foot”-beleid ingetrokken”, aldus de Cubaanse regering in een persbericht. De autoriteiten gaan ermee akkoord om de migranten terug te nemen die de VS bereiken en dat de migranten die zich op zee bevinden, worden teruggestuurd, klinkt het nog.

bron: Belga