Gevaar voor de kust is geweken

Gevaar voor de kust is geweken

De waarschuwing ‘stormtij kust’ wordt opgegeven. Dat meldt het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) na het springtij kort voor 14 uur. Ook voor het volgende springtij, zaterdagochtend, worden geen grote problemen meer verwacht. Er zijn bij het vorige springtij waarden vastgesteld van 530 cm TAW en 540 cm TAW (Tweede Algemene Waterpassing). De voorbije dagen ging de prognoses uit van 630 cm TAW. Dat werd vrijdagochtend bijgesteld tot 560 cm TAW, maar ook die waarden zijn dus niet gehaald. Voor zaterdagochtend wordt nog een piek verwacht tot 560 cm TAW. Door die verlaagde prognoses wordt het gevaarlijke stormtij kust opgeheven.

Nieuwpoort verwacht wel nog een waterpeil tot 610 cm TAW, maar ook dat is lager dan de verwachtingen. De voorzorgsmaatregelen blijven wel gehandhaafd, maar de crisiscel is ondertussen ontbonden.
“We hebben een goed verloop gekend met een waterpeil dat lager is uitgevallen dan eerst verwacht. We waren klaar voor 620 cm TAW, maar dan zou het ook alle hens aan dek zijn geweest”, aldus gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé.

“De maatregelen waren zeker nodig. Het is een goede oefening gebleken, al moeten we nog waakzaam blijven voor komende nacht. We drillen er ook op. Na de Sinterklaasstorm hebben alle gemeenten werk gemaakt van een draaiboek. We werden ook op tijd gewaarschuwd waardoor we ons goed konden voorbereiden. De opbouw heeft twee dagen nodig, je kan niet wachten tot enkele uren voordien om in actie te schieten.”
MDK zal vrijdagmiddag nog een evaluatie maken van de meest kritieke punten om het springtij van zaterdagochtend zo goed mogelijk op te vangen, maar het acuut gevaar is geweken.

bron: Belga