Franse linkse presidentskandidaten halen uit naar president Hollande tijdens eerste debat

Franse linkse presidentskandidaten halen uit naar president Hollande tijdens eerste debat
Franse linkse presidentskandidaten halen uit naar president Hollande tijdens eerste debat

De linkse kandidaten voor het Franse presidentschap hebben donderdag tijdens hun eerste televisiedebat zwaar uitgehaald naar de huidige president François Hollande. Enkel Manuel Valls, die premier was onder Hollande, deed dat niet, wat nogmaals aantoont dat er een breuk is binnen het linkse kamp. Buiten Valls gaven de kandidaten, waarvan er vijf van de zeven deel hebben uitgemaakt van de regering van Hollande, blijk van hun frustratie en ontgoocheling in de ontslagnemende president, die minder populair is dan ooit sinds zijn verkiezing in 2012.
“Moeilijk te verdedigen”, zei ex-minister van Economie Arnaud Montebourg, een voorvechter van het protectionisme die in augustus 2014 werd bedankt voor zijn diensten werd vanwege zijn hevige kritiek op Hollande. Hij verklaarde dat hij zelf voorstander is van een project dat “niet beheerd wordt op een gelaten manier”, verwijzend naar de huidige president.
Benoît Hamon, die kortstondig minister van Onderwijs was in 2014, haalde een “gevoel van onvolledigheid” aan rond het beleid van Hollande. Vincet Peillon, minister van Onderwijs tussen 2012 en 2014, betreurde dan weer een “gevoel van diep onbegrip” tegenover de daden van Hollande, en stelde dat de kandidaten van links “een diepe politieke crisis” erven.
Enkel ex-premier Manuel Valls had donderdag positieve woorden voor het beleid Hollande. Hij drukte zijn “fierheid” uit dat hij “de Fransen gediend heeft in een zeer moeilijke periode”, verwijzend naar de reeks aanslagen waarmee Frankrijk de laatste twee jaar te kampen heeft gehad. “Hier heb ik geen tegenstanders, en nog minder vijanden. We zijn samengekomen om te debatteren voor de Fransen om hen te overtuigen dat links nog steeds nuttig is”, aldus Valls.
De voorverkiezingen bij links vinden plaats op 22 en 29 januari. Manuel Valls is volgens de peilingen de favoriet, maar zijn voorsprong is de afgelopen weken wel kleiner geworden. De presidentsverkiezingen op 23 april en 7 mei worden volgens de peilingen vooral een duel tussen de rechtse kandidaat François Fillon en de extreemrechtse Marine Le Pen.

Bron: Belga