Elektriciteitsproblemen in Frankrijk, Groot-Brittannië vreest overstromingen

Elektriciteitsproblemen in Frankrijk

In het noorden, midden en oosten van Frankrijk zitten vrijdagochtend zowat 230.000 huishoudens zonder elektriciteit door de weersomstandigheden. Aan de Britse zuid- en oostkust worden de inwoners aangeraden hun huizen te verlaten, na waarschuwingen voor overstromingen. In Frankrijk verwacht netbeheerder Enedis dat nog meer gezinnen zonder elektriciteit zullen vallen, “rekening houdend met de aangekondigde weersomstandigheden”, luidt het. Rond 5.30 uur vrijdagochtend zaten 70.000 gezinnen in Picardië, 65.000 in Normandië, 17.000 in Nord-Pas-de-Calais, 13.000 in de regio Centre-Val de Loire, 12.000 in de regio Champagne-Ardennes en Pays-de-la-Loire, en 9.700 in de Lorraine.

Frankrijk is donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag getroffen door een “extreem hevige winterstorm”. De wind haalde in de nacht snelheden boven 100 kilometer per uur op sommige plaatsen, en tot zelfs 146 kilometer per uur in Dieppe. In het weerbericht van Météo-France om 6 uur is het rode en oranje alarm voor hevige wind opgeheven.

In Groot-Brittannië wordt gevreesd voor overstromingen na hevige sneeuwval donderdag in Schotland, Noord-Ierland en een deel van Engeland. Het Britse milieuagentschap vaardigde ook 13 ernstige waarschuwingen voor overstromingen uit, waarbij levensgevaar dreigt, met het oog op het hoogtij dat voor vrijdagmiddag is voorspeld, aldus de Britse openbare omroep BBC. Er is dan ook opgeroepen tot evacuatie.

In Nederland zal het vliegverkeer op de luchthaven van Schiphol vrijdag naar verwachting hinder ondervinden van harde wind. Daardoor kunnen vluchten vertraging oplopen, laat de luchthaven weten. Volgens een woordvoerder steekt er zoals het er nu naar uitziet vanaf het middaguur een harde noordwestenwind op.

Vooral in het oosten van Nederland is in de nacht van donderdag op vrijdag flink wat sneeuw gevallen. Volgens Weeronline ligt in Arnhem 12 centimeter. Maar ook uit Twente, de Achterhoek en de Veluwe komen meldingen van ruim 10 centimeter sneeuw.

bron: Belga