Drie Amerikaanse ambassadeurs in België keren terug naar Washington

door
Belga
Leestijd 1 min.

De drie Amerikaanse ambassadeurs die op post zijn in België - Denise Campbell Bauer op de VS-ambassade op de Regentlaan in Brussel, Douglas Lute bij de NAVO en Anthony Luzzatto Gardner bij de Europese Unie - keren alle drie terug naar Washington. Volgende week vrijdag legt Donald Trump de eed af als de nieuwe Amerikaanse president en tegen dan zullen ze hun post verlaten hebben, zoals ook de traditie het wil voor 'politieke' ambassadeurs. Dat vernam Belga bij goed ingelichte bronnen. Geen van de drie ambassadeurs is carrièrediplomaat. Ze werden door president Barack Obama gekozen om de Verenigde Staten te vertegenwoordigen.

Zo stond Denise Campbell Bauer mee in voor de financiering van Obama's presidentiële campagnes in 2008 en 2012. Douglas Lute is luitenant-generaal op rust en was eerder raadgever van Obama voor Irak en Afghanistan.

Het is de gewoonte dat benoemde ambassadeurs ontslag nemen voor de nieuwe president aantreedt. In afwachting van de komst van een nieuwe ambassadeur neemt de nummer twee van de ambassade de honneurs waar. Deze 'zaakgelastigde' is wel een carrièrediplomaat.

bron: Belga