Deurmatten veroorzaken diplomatieke rel in India

AFP / D. Sakar

Webwinkel Amazon heeft deurmatten met de vlag van India uit de digitale rekken gehaald. Deden ze dat niet, dan had het Aziatisch land de visums van medewerkers ingetrokken.

Een onafhankelijke verkoper bood de aanstootgevende deurmatten aan op de Canadese site van Amazon. Toch vond het product zijn weg tot bij Sushma Swaraj, de Indiase minister van Buitenlandse Zaken.

“Amazon moet zijn onvoorwaardelijke excuses aanbieden. Ze moeten alle beledigende producten met onze nationale vlag meteen verwijderen”, aldus Swaraj via Twitter. “Doen ze dat niet, dan zal geen enkele medewerker nog een visum voor India krijgen. Visa die we eerder gaven, zullen we terug intrekken”, vervolgde de minister.

Volgens de Indiase wet is het streng verboden om de vlag oneerbiedig te gebruiken. Wie dat toch doet, riskeert boetes en zelfs een gevangenisstraf. Niet veel later verwijderde Amazon het product van zijn website. Naast de wettelijke gevolgen, zal de 5 miljard dollar die het bedrijf in eens Indiase tak wil investeren waarschijnlijk iets te maken hebben met de snelle beslissing.