Zuid-Afrikaanse president Zuma voorstander van vrouw aan het hoofd van ANC

Zuid-Afrikaanse president Zuma voorstander van vrouw aan het hoofd van ANC
Zuid-Afrikaanse president Zuma voorstander van vrouw aan het hoofd van ANC

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zegt dat hij een voorstander is van vrouwelijke leiderschap binnen het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Daarmee steunt hij impliciet zijn ex-vrouw Nkosazana Dlamini-Zuma, die genoemd wordt als kandidaat-partijleider van het ANC. Die positie vormt sinds het einde van het apartheidsregime een opstapje naar het presidentschap. “Er zijn binnen het ANC geen discussies meer over de kwestie of een vrouw al dan niet een hoge functie kan krijgen”, zo zegt hij in een radio-interview dat hij gisterennamiddag gaf aan de openbare omroep SABC. “De partij heeft beslist dat er zich geen enkel probleem stelt van zodra iemand de nodige kwaliteiten heeft om de beweging te leiden. Het ANC is er klaar voor, en is dat al enige tijd”, zegt hij nog.

Binnen het ANC wordt de strijd opgestart om de opvolging van Zuma, wiens tweede ambtstermijn als president in 2019 afloopt. In december 2017 duidt de partij een nieuwe leider aan. Als het ANC daarna – zoals algemeen verwacht – de verkiezingen wint, dan zal die partijleider meteen ook de volgende president worden. Zaterdag had de invloedrijke vrouwenafdeling van het ANC al haar steun uitgesproken aan Nkosazana Dlamini-Zuma, die momenteel nog commissievoorzitter van de Afrikaanse Unie is.

Nkosazana Dlamini-Zuma zal wellicht de strijd moeten aangaan met huidig vicepresident Cyril Ramaphosa, die de steun geniet van de vakbond Cosatu. Maar voorlopig heeft nog niemand zich officieel kandidaat gesteld.

Bron: Belga