Provinciale crisiscel komt samen tijdens stormtij

Provinciale crisiscel komt samen tijdens stormtij

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé heeft beslist om morgenmiddag preventief de provinciale crisiscel te laten samenkomen. De kustgemeenten blijven echter zelf instaan voor de coördinatie binnen hun gemeente. Volgens de laatste voorspellingen zou er op vrijdag 13 januari om 14.20 uur een waterstand van 6,20 m Tweede Algemene Waterpassing (TAW) gehaald worden in Oostende. Vanaf 12.30 uur komt de provinciale crisiscel in het Kamgebouw in Brugge samen om het verloop van het voorspelde stormtij op te volgen. Op die manier kunnen indien nodig meteen ook de nodige acties ondernomen worden.

Gouverneur Carl Decaluwé prijst de wijze waarop de kustgemeenten, het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, de betrokken politie- en brandweerzones en de civiele bescherming ingezet hebben op preventieve maatregelen. De coördinatie zal dan ook niet door de gouverneur overgenomen worden. Nieuwpoort vroeg via de gouverneur wel de steun van Defensie bij het vullen en aanvoeren van zandzakken. Een 20-tal militairen en een militaire vrachtwagen bieden daar nu ondertussen versterking.

Ten slotte vraagt de gouverneur aan de bevolking om de richtlijnen van de lokale overheden op te volgen. Mensen die niet noodzakelijk aan de kust moeten zijn, krijgen de raad om de kust tijdens de storm te mijden. Morgen is het aan de Belgische kust ook verboden om sporten zoals surfen, zeilen en jetskiën te beoefenen.

bron: Belga