Mexico gaat “uiteraard” niet betalen voor muur van Trump

Mexico gaat
Mexico gaat "uiteraard" niet betalen voor muur van Trump

Mexico zal “uiteraard niet betalen” voor de muur die de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump wil bouwen aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Dat heeft de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto verklaard na de persconferentie van Trump van woensdag, waarin die laatste stelde dat Mexico voor de muur zou betalen, mogelijk door de kost later terug te betalen. De Mexicaanse president benadrukte wel dat hij wil werken aan een “goede relatie” met de Verenigde Staten. “Het is evident dat we bepaalde meningsverschillen hebben met de volgende Amerikaanse overheid, zoals over de bouw van een muur, waarvoor Mexico uiteraard niet zal betalen”, aldus Peña Nieto tijdens een bijeenkomst met Mexicaanse diplomaten.
Trump zei tijdens zijn langverwachte persconferentie van woensdag dat Mexico de muur op termijn zal financieren. “We zijn hierover in onderhandeling met Mexico. Ik zou nog anderhalf jaar kunnen wachten tot de onderhandelingen met Mexico afgerond zijn, maar ik wil niet wachten”, klonk het.
Trump kondigde bovendien al vroeg in zijn campagne aan dat hij 1 miljoen illegale Mexicaanse migranten wil deporteren, de VS wil terugtrekken uit het Transatlantisch handelsakkoord (TPP) en dat hij de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA), waartoe ook Mexico en Canada behoren, wil heronderhandelen. Woensdag beschuldigde Trump Mexico er nog van te “profiteren” van de VS. Tijdens zijn persconferentie van woensdag stelde hij wel dat hij houdt van de Mexicanen. “Ze zijn zo vriendelijk”, klonk het.
Peña Nieto noemde de relatie met de VS voor de komende jaren een “uitdaging” en verklaarde dat hij die uitdaging zal aangaan door middel van dialoog en diplomatie. “Alle onderwerpen die deel uitmaken van onze bilaterale betrekkingen liggen op de tafel”, zei hij. “We zullen op geen enkel moment zaken accepteren die ingaan tegen onze waardigheid als land en als Mexicaanse bevolking.”
Volgens de president zijn de bescherming van Mexicaanse burgers in de VS en de Mexicaanse nationale soevereiniteit en belangen “niet onderhandelbaar”. Mexico zal op zoek gaan naar akkoorden die zekerheid bieden voor investeringen en handel met Canada en de VS. “We gaan werken aan een goede relatie met de VS en hun president”, zei hij. “Een relatie die goed is voor Mexico en de Mexicanen.”

Bron: Belga