Merkel roept in Brussel op tot Europese eenheid

Merkel roept in Brussel op tot Europese eenheid

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag in Brussel een oproep tot Europese eenheid en samenwerking gelanceerd. “Europa staat voor de grootste uitdagingen van de laatste decennia en de scepsis is groter dan ooit (…) maar we moeten Europa samenhouden en verbeteren”, verklaarde Merkel in haar dankwoord bij de uitreiking van een eredoctoraat door de KU Leuven en de Universiteit Gent. Merkel bestempelde de toekenning van het eredoctoraat door de twee “traditierijke” en “gerenommeerde” universiteiten als “een emotioneel” moment voor haar. De Duitse bondskanselier ontving het eerbetoon omwille van haar optreden in de vluchtelingencrisis en haar jarenlange inzet voor de uitbouw van de Europese Unie, een project dat met de Brexit in een diepe crisis is verzeild.

Merkel vroeg de 27 overblijvende lidstaten om eensgezind te blijven en eind maart op een belangrijke top in Rome duidelijk te maken dat Europese samenwerking nog steeds een meerwaarde heeft voor landen en burgers. Ze brak een lans voor compromisbereidheid over de grote uitdagingen waarmee Europa worstelt: de migratiecrisis, de veiligheid en de strijd tegen terrorisme.

Merkel blikte ook vooruit naar het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook voor de trans-Atlantische samenwerking bestaat er geen eeuwige garantie, waarschuwde ze. “Daarom moet Europa leren een grotere verantwoordelijkheid in de wereld op te nemen. Niet enkel onze waarden, maar ook ons sociaal en economisch model moet staande blijven in de wereld.”

Na de plechtigheid is Merkel op het paleis in Brussel in audiëntie ontvangen door koning Filip. De koning en de bondskanselier, die elkaar de voorbije jaren al meermaals ontmoet hebben, zullen in de nasleep van de aanslag in Berlijn van gedachten wisselen over terrorisme. Ook de Brexit en de toekomst van de Europese Unie, de migratieproblematiek, de opgang van populisme en extremisme en de relaties met Rusland vormen onderwerp van gesprek.

Haar bilaterale bezoek aan België sluit Merkel af met een ontmoeting met premier Charles Michel. “Ik kom graag in de Europese instellingen in Brussel, maar ik ben toch blij dat ik vanavond met Charles Michel naar een echt Belgisch restaurant mag”, grapte ze.

bron: Belga